Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

hukkapuron prada

 

 
Avaa kuvat uudessa välilehdessä nähdäksesi ne väreissä!
Hukkapuron Pradan kuvat © Gestüt Hämelschenburg

Let's get our facts straight, shall we?

Virallinen nimi Syntynyt Koulutustaso
Hukkapuron Prada 12.09 2015, Suomi (12-vuotias) Grand Prix, re. 110 cm
     
Rotu, sukupuoli Kasvattaja Painotuslaji
Suomalainen puoliverinen, tamma Otterley VRL-12757, Hukkapuro Kouluratsastus
     
Säkäkorkeus, väri Omistaja Rekisterinumero
169 cm, ruunikko Nikki VRL-14085, Sin City Dressage VH15-031-1170

Luonnekuvausotsikko

Hukkapuron Pradalla riittää luonnetta vaikka muille jaettavaksi. Kaunis puoliveritamma on tallin ehdoton diiva ja se tietää asian itsekin. Prada tuntee oman arvonsa, eikä hyväksy aivan minkälaista kohtelua tahansa. Tamma on ehdottomasti niitä hevosia, joita ei voi missään nimessä käskeä. Hienoa Neitiä täytyy suostutella, jotta yhteistyöstä sen kanssa tulisi jotain. Hoitaessa ja pesupaikalla Prada seisoo nätisti aloillaan tasan niin kauan kuin sitä itseään huvittaa. Kun ei enää huvita, tamma myös tuo asian kaikkien tietoon. Tällöin se esimerkiksi pesupaikalla saa yhtäkkiä päähänsä säpsähdellä ja jopa väistellä letkusta tulevaa vettä. Mikään ärsyyntynyt kivahtaminen ei saa Pradaa lopettamaan, vaan se jatkaa aina siihen saakka, että sille leperrellään mukavia ja ihmisen huomio varmasti kohdistuu tammaan. Ehkäpä hieman yllättäen Pradan diivamaisen ulkokuoren sisällä asustaa huomionkipeä ja herkkä neiti, joka nauttii perusteellisista harjaushetkistä. Satulaa ja suitsia laittaessa Prada voi toisinaan osoittaa mieltään toimenpidettä vastaan, mutta useimmiten varusteiden laittaminen sujuu ongelmitta.

Ratsastaessa Pradan käyttäytyminen jakaantuu selkeästi hyviin ja huonoihin päiviin. Hyvinä päivinä tamma toimii kuin unelma ja on niin sopusoinnussa ratsastajansa kanssa, että miellyttävämpää hevosta saa hakea. Huonoina päivinä paikalla onkin itse Diiva, joka kauhistuu jo pelkkää ajatusta siitä, että joku tahtoisi pakottaa hänet työskentelemään jonkun toisen tahdon mukaan. Pradan kanssa kannattaa käyttää hellävaraisia otteita, sillä esimerkiksi liian tiukka ohjastuntuma tai kylkeen survaistu pohje saavat neidin osoittamaan mieltään. Tamman diivamaiselle luonteelle ovat ominaisia myös säpsähtelyt, jos kentän laidalla tapahtuu jotakin yllättävää. Pradan kanssa saa tehdä paljon töitä, jotta tammaa oppisi ymmärtämään ja tulemaan toimeen sen kanssa. Kun neidin luottamus ja edes jonkinlainen kunnioitus on saavutettu, ovat ratsastushetket Pradan kanssa antoisia. Se on pitkälle koulutettu ratsu, joka tarjoaa ratsastajalle onnistumisen kokemuksia.

Pradalla kilpaillaan kouluratsastuksessa, ja tammasta totisesti löytyy enemmän kuin ripaus diivailevaa kouluprinsessaa. Kilpailuihin lähdettäessä tammaa saa suostutella nousemaan kuljetusauton kyytiin. Perillä kisapaikalla Prada tutustuu uteliaana, mutta diivan tavoilleen uskollisena uuteen ympäristöön. Pradan kanssa kannattaa panostaa kunnolliseen verryttelyyn, jolloin tamma saa purkaa tunteitaan verryttelyn aikana, eikä itse radalla. Kun diivan elkeet ovat jääneet verryttelyyn, kilparadalla esiintyy taitava ratsu, jonka näyttäviä liikkeitä kelpaa ihailla. Tutun ratsastajan kanssa Prada näyttää parhaat puolensa, mutta aina kaikki ei suju niin kuin toivoisi. Välillä kouluradalle eksyy tuittuileva neiti, joka näyttää, miten asiat sen mielestä kuuluu tehdä.

Luonnekuvaus © Cin

The Family Feud

i. Plastoned
fwb, 168 cm, rn
KRJ-I
ii. Plastigo
fwb, 165 cm, rn
iii. Mikey
iie. Beami
ie. Hyasint
fwb, 164 cm, rt
iei. Timmy
iee. Jill
e. Pramia
hann, 170 cm, m
KRJ-I
ei. Primero
hann, 168 cm, m
eii. Carco KK
eie. Prametta
ee. Rouletta
hann, 165 cm, m
eei. Heldo GER
eee. Renaja Brau

Sireline: Plastoned
Damline: Pramia

ii. Plastigo oli ruunikko 165cm korkea suomalainen puoliverinen. Ori teki Suomessa pitkän uran sekä kouluratsuna että siitoshevosena, mutta päällimmäisenä ihmisten mieleen on varmasti jäänyt orin traaginen menehtyminen ähkyyn kesken kouluratsastuksen SM-kilpailuiden vuonna 2014. Onneksi Plastigon kavionjäljissä on jatkanut kouluradoilla lukuisia sen jälkeläisiä.

iii. Mikey oli näyttävä 166cm korkea fwb-ori, joka kahmikin menestystä näyttelykehistä. Ori kantakirjattiin I-palkinnolle, joskin hieman kiistellysti, sillä osa ihmisistä oli sitä mieltä, että Mikey oli aivan liian haastava ja kuuma luonteeltaan. Mikeylla startattiin jonkin verran kansallisella aina Intermediate I luokissa asti, mutta oli harvinaista, että herkästi hermostuva ori nousi sijoituksille asti. Kantakirjauspalkinnon takia ori kuitenkin oli melko suosittu jalostusori kunnes se lopetettiin 16-vuotiaana iän tuomien vaivojen takia.

iie. Beami ei todellakaan ollut mikään kedon kukkanen vaan pitkän selän, pitkän pään ja suuret korvat omaava 163cm korkea ruunikko fwb-tamma. Beami kiersi pitkään Helppo B tason luokkia aluetasolla, kunnes sitä alkoi vuokrata nainen, joka yllättäen onnistuikin nostamaan kansalliselle Intermediate I tasolle. Beamilla on teetetty ainoastaan kolme varsaa, joista Plastigo on ehdottomasti menestynein.

ie. Hyasint on 164cm korkea rautias fwb-tamma, joka myytiin ruotsiin pian ratsutuksen aloittamisen jälkeen. Ruotsissa tammalla kilpaili Pernilla Johansson ja ratsukko pääsikin parhaimmillaan Grand Prix tasolle ja osallistumaan Ruotsin sekä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin. Kun Pernilla päätti hankkia nuoremman hevosen Hyasintin tilalle, muutti tamma takaisin Suomeen siitoskäyttöön kasvattajalleen.

iei. Timmy on erittäin 166cm korkea kimo fwb-ori, joka on suomalaisen ratsastajan omistuksessa Saksassa. Orin kanssa onkin kilpailut Grand Prix tasolla ympäri Keski-Eurooppaa ja ori on yltänytkin sijoille tasaiseen tahtiin. Suomessa Timmy on ollut erittäin suosittu jalostuskäytössä, sillä se periyttää selvästi jälkeläisilleen lennokasta ja elastista liikettä sekä yhteistyökykyistä luonnetta.

iee. Jilliltä ei löydy kilpailutuloksia juuri yhtään, mutta näyttelymenestystä sitäkin enemmän. 162cm korkea ruunikko tamma onkin saanut olla lähes koko elämänsä siitoskäytössä, sillä jo ensimmäisten varsojen kohdalla huomattiin, että tamma periyttää hyvää, erityisesti kouluhevosille sopivaa rakennetta. Niinpä Jillin varsoja näkeekin tasaisesti kouluradoilla niin Suomessa kuin myös muissa pohjoismaissa.

 

ei. Primero oli musta 168cm korkea hannoverori, jota ei oltu siunattu kummoisellakaan ulkonäöllä, mutta kapasiteettia ja suorituskykyä orilta löytyi sitäkin enemmän. Orilla oli iso pää ja pitkä selkä ja sen ollessa vielä nuori arvioitiin, ettei siitä olisi kovin korkealle tasolle kouluratsastuksessa, mutta Primero yllätti kaikki ja kilpaili lopulta 16-vuotiaana vielä Grand Prix –luokissa. Epäedullisen rakenteen periytymisen pelossa Primero ei ollut kovin suosittu jalostusori, joten jälkeläisiä sille jäi vain kymmenkunta. Ori menehtyi 22-vuotiaana ähkyyn.

eii. Carco KK oli 170cm korkea ruunikko hannoverori, joka kilpaili aktiivisesti parhaimmillaan Intermediate II tasolla. Orilla oli erittäin laadukkaat askellajit ja se tunnettiin myös erittäin miellyttämisenhaluisena ja helposti käsiteltävänä hevosena. Niinpä Carco KK olikin loistava suoritushevonen, joka periytti hyvä ominaisuuksiaan jälkeläisille, joita orilta jäi yli 100. Näistä moni on kilpaillut kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Carco KK lopetettiin 18-vuotiaana kroonistuneen kaviokuumeen takia.

eie. Prametta oli 164cm korkea musta hannovertamma, joka tuli varsin hyvästä koulusuvusta, mutta ei itse startannut koskaan Vaativa A –luokkia korkeammalla, vaan se myytiin aloittelevaan hannoversiittolaan, missä se siirtyi kokonaan siitoskäyttöön. Lempeä ja hyväluonteinen Prametta varsoikin siittolassa yhteensä kahdeksan varsaa, joista kolme nousi kouluratsastuksessa Grand Prix tasolle ja kaksi jäi jatkamaan siitoshevosen uraa siittolaan. Prametta menehtyi 20-vuotiaana omalle kotilaitumelleen, mutta tarkkaa kuolinsyytä ei koskaan selvitetty.

ee. Rouletta on musta, 165cm korkea hannovertamma, joka sai alkunsa puhtaasta vahingosta. Tamman isä oli kasvattajan edellisvuoden varsoja ja pääsi livahtamaan hoitajaltaan tammalaitumelle. Vaikka aluksi uskottiin, ettei nuoren orin astuminen ollut onnistunut, selvisi lopulta että Roulettan emä oli tiinenä. Onni onnettomuudessa oli, että molemmat vanhemmat edustivat hannoverkantakirjaa ja tulivat hyvistä koulusuvuista, joten yhdistelmässä ei paperilla ollut muuta vikaa kuin isäorin nuori ikä. Niinpä tästä ”sika säkissä”-varsasta kasvoikin hyväluonteinen ja kapasiteetikas kouluratsu, jolla tuloksia on Prix St. Georges luokista asti. Rouletalla on vasta kolme jälkeläistä, mutta tamma on parhaillaan tiinenä, joten tamman siitosuralle odotetaan jatkoa.

eei. Heldo GER on 172cm korkea, musta hannoverori, joka on luonteeltaan varsin kuuma ja arvaamaton. Ori tulee kuitenkin loistavasta koulusuvusta ja siltä löytyy huimasti potentiaalia ja liikettä kouluradoille. Orin omistaja on kuitenkin ilmoittanut, että seuraavan astutuskauden jälkeen ori todennäköisesti ruunataan. Rouletta on Heldon ensimmäinen varsa ja kaaosmaisesta alkuunpanemisesta huolimatta tamma on ollut hyvää mainosta Heldolle jalostuspiireissä. Niinpä Heldolle onkin kertynyt useampi kymmenen jälkeläistä, vaikka osa onkin saanut mukanaan isänsä hankalan ja ailahtelevan luonteen.

eee. Renaja Brau on 168cm korkea rautias hannovertamma, joka tulee hyvästä koulusuvusta, mutta on ollut koko ikänsä siitoskäytössä. Tamma loukkasi jalkansa 2-vuotiaana laitumella, eikä tamman silloinen omistaja halunnut ottaa riskiä siitä, ettei tamma kuntoutuisi enää ratsukäyttöön, joten Renaja Brau myytiin saksalaiseen hannoversiittolaan. Renaja periyttää jälkeläisilleen hyvää liikettä ja korrektia rakennetta ja se onkin yksi nykyisen omistajansa suosituimmista tammoista.

Sukuselvitys © kasvattaja

Varsaotsikko

Hukkapuron Prada on tarjolla koulupainoitteisille 1-polvisille oreille.

Oldfinion High-Class 22.10 2016 Oldfinion First Class Ei saavutuksia
Louboutin Signature STC 14.05 2017 Corporal White 13 Ei saavutuksia
Living is a Luxury STC 19.06 2017 Casino Royale STC Ei saavutuksia

Success is falling nine times, and getting up ten

Palkittu lokakuun tilaisuudessa 2016 KTK-II pisteillä 20 + 18 + 17 + 18 = 73p

68 KRJ-sijoitusta, tavoitteena 100 sijoitusta

10.01 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 4/60
15.01 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 4/60
25.01 2016 KRJ, Grand Prix Rêve de Haussea 2/30
24.02 2016 KRJ, Grand Prix Rêve de Haussea 1/30
28.02 2016 KRJ, Grand Prix Rêve de Haussea 5/30
13.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 2/30
16.03 2016 KRJ, Grand Prix Viisikko 2/30
16.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 5/30
18.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 2/30
20.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 1/30
21.03 2016 KRJ, Grand Prix Delicate 5/30
22.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 4/30
23.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 1/30
23.03 2016 KRJ, Grand Prix Delicate 1/30
23.03 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 5/60
26.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 2/30
26.03 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 2/60
28.03 2016 KRJ, Intermediate II Mörkövaara 2/40
29.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 2/30
29.03 2016 KRJ, Grand Prix Shangri La 2/30
31.03 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 1/30
01.04 2016 KRJ, Grand Prix Puzzle Rebellion 1/30
01.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 1/30
02.04 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 4/40
02.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 5/30
03.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 5/30
04.04 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 1/40
04.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 3/30
04.04 2016 KRJ, Grand Prix Jadessa Warmbloods 5/30
05.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 3/30
07.04 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 2/40
11.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 2/30
11.04 2016 KRJ, Grand Prix Jadessa Warmbloods 4/30
11.04 2016 KRJ, Grand Prix Puzzle Rebellion 5/30
12.04 2016 KRJ, Grand Prix Puzzle Rebellion 4/30
13.04 2016 KRJ, Grand Prix Puzzle Rebellion 1/30
13.04 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 6/40
14.04 2016 KRJ, Grand Prix Whitehall 3/40
16.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 3/30
16.04 2016 KRJ, Grand Prix Puzzle Rebellion 4/30
17.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 3/30
18.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 4/30
18.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 5/30
20.04 2016 KRJ, Grand Prix Puzzle Rebellion 2/30
20.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 3/30
22.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 1/30
22.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 5/30
23.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 5/30
24.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 2/30
26.04 2016 KRJ, Grand Prix Hukkapuro 1/30
26.04 2016 KRJ, Grand Prix Wolf Sporthorses 4/30
04.05 2017 KRJ, Grand Prix Syndur 2/35
10.05 2017 KRJ, Grand Prix Syndur 4/35
13.05 2017 KRJ, Grand Prix Syndur 4/35
20.05 2017 KRJ, Grand Prix Syndur 6/36
22.05 2017 KRJ, Grand Prix Kilpailukeskus Stewart 4/43
24.05 2017 KRJ, Grand Prix Syndur 3/35
24.05 2017 KRJ, Grand Prix Kilpailukeskus Stewart 6/43
29.05 2017 KRJ, Grand Prix Syndur 3/36
03.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 6/43
06.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 2/43
08.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 1/42
09.06 2017 KRJ, Grand Prix Syndur 6/36
10.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 2/43
17.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 1/42
18.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 3/42
19.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 3/43
20.06 2017 KRJ, Grand Prix Kultahuisku 2/43

Dear Diary

Kouluvalmennus, tammikuu 2016, kirjoittanut Cin (245 sanaa)

Olin ensimmäistä kertaa valmentamassa Narieta ja Hukkapuron Pradaa. Ratsukko odotti minua jo maneesissa. Seurasin vierestä, kuinka narie ja Prada suorittivat alkuverryttelyä. Olin kuullut Pradan diivailevasta luonteesta. Tänään tammalla oli ilmeisesti huonompi päivä, sillä se oli jatkuvasti levottoman oloinen, eikä olisi malttanut kuunnella ratsastajaansa. Ohjeistin narieta ratsastamaan ravissa kaarevia uria ja voltteja, jotta Prada taipuisi ja toivottavasti myös tyyntyisi. Kehotin ratsastajaa myös tarkkailemaan omaa apujenkäyttöään ja istuntaansa. Sovimme että valmennuksen ajan narie yrittäisi antaa avut vielä ehkäpä liioitellun hienovaraisesti. Vähitellen taivutustehtävä rupesi tuottamaan tulosta. Prada muuttui kuuliaisemman oloiseksi, eikä enää osoittanut mieltään narielle.

Aloitimme varsinaisen valmennuksen takaosakäännöksillä. Pyysin narieta ratsastamaan muuten ravissa uraa pitkin, mutta jokaisen sivun keskikohdassa oli vuorossa käännös takaosan ympäri. Seurasin aluksi ratsukon työskentelyä ilman, että annoin palautetta suorituksesta. Narie teki muutaman pidätteen ja asetti Pradaa oikeaan suuntaan. Käännökset sujuivat hyvin, eikä minun tarvinnut sen kummempia kommentoida. Pyysin narieta toistamaan käännösharjoituksen pariin kertaan ennen kuin siirryimme laukanvaihtoihin. Ratsukko nosti toisen lyhyen sivun keskeltä laukan ja laukkasi keskihalkaisijalle. Ensimmäisellä kerralla tarkoituksena oli vain laukata keskihalkaisija ja pysyä mahdollisimman suorassa linjassa. Seuraavalla kerralla ratsukko yritti vaihtoja joka neljännellä askeleella. Narie kokosi Pradaa, teki puolipidätteen ja antoi vaihtoavut. Ensimmäinen yritys oli vielä haparoiva, mutta vähitellen Prada oivalsi, mistä oli kysymys. Vaihdot rupesivat sujumaan niin hyvin, että ratsukko sai yrittää haastavampia vaihtoja ensin joka toisella askeleella ja lopuksi vielä jokaisella askeleella. Vaikka nämä laukanvaihdot eivät joka kerta menneet kohdilleen, ratsukon työskentelystä paistoi hyvä yhteistyö. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Annoin ratsukolle luvan siirtyä itsenäiseen loppuverryttelyyn, jota jäin myös seuraamaan.

©2019 Sin City Dressage - suntuubi.com